SOTE-yrityskauppamarkkinoita ja Myyjien mieltä on lähipäivinä kuumentanut virkamiestyönä tehty väliaikainen säännösesitys, jonka mukaan käytännössä poistetaan sote-alan yrityskaupoilta nykyään laissa oleva 20 mEUR liikevaihtokynnys kokonaan siten, että kaikki SOTE-alan yrityskaupat on ilmoitettava Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Lisäksi KKV:n ensivaiheen käsittelyaikaa pidennettäisiin sotekaupoissa 45 päivään.

Toimialalla viimeisen viiden vuoden aikana 96 yrityskauppaa nimenomaan pk-yritysten Myyjien toimeksiantamana kommentoin esitystä pk-yritysten omistajien näkökulmista.

1. Suomessa on elinkeinovapaus. Olitpa yrittäjä tai et, miltä tuntuisi alistaa autosi tai asuntosi myynti viranomaistaholle, kun kyseessä olisi koko auto- tai asuntokauppamarkkinaan varsin vähän vaikuttava kauppa? Tätä ovat monet SOTE-yritysten omistajat viime päivinä miettineet. Miksi heidän omistamien yritysten myynti pitäisi alistaa KKV:lle, mutta kunnalle siivous- tai ateriapalveluja myyvän yrityksen ei?

2. Ymmärrän huolen markkinoiden keskittymisestä, mutta jos sellaiseen vedotaan, olisi hyvä vedota faktoihin (tutkimus tai selvitys) populistisen mielikuvan sijaan. Millä SOTE-palvelujen segmentillä on todistetusti huolestuttavaa keskittymistä? Käsitykseni mukaan monilla muilla toimialoilla on paljon enemmän todistetusti huolestuttavaa keskittymistä, mutta ei niiden toimialojen kauppojen rajoittamisesta kanneta huolta. Miksi?

3. SOTE-markkinoiden kehittymistä ohjaa omistusta enemmän SOTE-palvelujen tilaaja. Suurin ostaja on julkinen sektori, joka on määrätietoisesti viimeiset 10 vuotta kilpailuttanut lähes kaikki SOTE-palvelut siten, että hinnan painoarvo on ollut 70% ja laadun 30%. Jos pk-yrittäjällä on Pappalassaan 15 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja Kimalaisella tai WantToDolla valtakunnallisesti 3000 vanhusten tehostetun palveluasumisen paikkaa, niin varsin vähäisellä arkijärjen määrällä voimme päätellä, että 3000 petipaikan omistaja voi tarjota yhden hoivapaikan edullisemmin kuin 15-paikkainen, kun hinta on tarjousvertailussa ratkaisevin kriteeri. Markkinoita ohjataan hankinta- ja tilaajapolitiikan kautta, ei yrityskauppoja rajoittamalla. Fakta on myös se, että isot toimijat kasvattavat kapasiteettiaan orgaanisen kasvun kautta yrityskauppojen kautta tapahtuvaa kasvua nopeammin.

4. KKV on hiljattain hyväksynyt isoja SOTE-kauppoja ja ei olisi käsitykseni mukaan muuttamassa hyväksymiskriteereitään. Tällöin kaikki yrityskaupat kuitenkin hyväksyttäisiin. Eli ihan en nyt näe, miten tämä hyväksyttämisprosessi vaikuttaisi lopulta yhtään mihinkään muuhun, kuin että Myyjälle (ja KKV:lle) tulisi tästä ylimääräistä työtä ja erittäin paljon lisästressiä muuten ihan tarpeeksi stressaavan myyntiprosessin päälle. Lähes sata pk-yritysten kauppaa kätilöineenä uskallan sanoa, että jotain ymmärrän myyvien pk-yrittäjien mielenmaisemasta näissä prosesseissa.

5. Porterilaisen ajattelun kannattajana muistutan, että toimialojen kehittymisillä on taloustieteessä tietyt lainalaisuudet. Vapautuvaan markkinaan syntyy paljon pieniä yrityksiä, sitten yrityskoot kasvavat, yrityksiä ostetaan ja markkina konsolidoituu jonkin verran, mutta koko ajan syntyy myös uusia, erikoistuneempia pk-yrityksiä. SOTE-markkinankin kohdalla on kyse siten normaalista toimialan kehittymisestä, vaikka suurimpana asiakkaana on julkinen sektori.

SummaSummarum: Eiköhän säilytetä jatkossakin SOTE-yrittäjien valinnanvapaus päättää ilman viranomaisapua, myyvätkö yrityksensä, kenelle myyvät ja milloin myyvät ja syynätään vaan isot kaupat. Julkisen sektorin tilaajaa kannustan hankkimaan palvelut siten, että pienilläkin toimijoilla on mahdollisuus tarjota ja pärjätä vertailussa. Sellaisen väittäminen, että hankintalaki estää tai vaikeuttaa palvelujen ostoa pieniltä toimijoilta on sekä älyllistä että pragmaattista laiskuutta. Ollaan iloisia siitä, että yksityinen sektori on tuonut tälle budjettisyöjätoimialalle paineen aikuisten oikeasti miettiä, laskea ja vertailla sitä, paljonko SOTE-palvelujen tuottaminen maksaa. Jo on Ystävät Hyvät aikakin!

Reipasta SOTE-kevättä kaikille! Sää kylmä, SOTE kuuma.