Pöydällehän se jäi. Se #SOTE. Pakkoyhtöittämiseen liittyy perustuslaillista probleemaa. Ei yhtiöittämiseen vaan sen pakkoon. Siksi voi reilusti todeta, että vespa saattoi vähän keulia oikeallakin kaistalla ja tehdään tämä kohta uusiksi. SOTE syö suurimman osan yhteisistä rahoista, joten olisi silti jokaisen suomalaisen etu, että julkisen sektorin palvelutuotannon kustannukset olisivat läpinäkyviä ja vertailukelpoisia esim. yhtiöittämisen kautta. På finska = samalla määrällä rahaa voitaisiin tuottaa enemmän palveluja, mikä näkyisi nykyistä useammalle suomalaiselle nopeampana hoitoon pääsynä. Mikään ideologia ei ole niin ylivoimainen, että sille sopiva palvelutuotanto voi maksaa ihan mitä vaan.

Valinnanvapauteen liittyvät ongelmat eivät ole SOTE-sopassa perustuslaillisia vaan ideologisia. Ei ole perustuslain vastaista valita kenellä lääkärillä käy, minne palvelukotiin mummi ja pappa menevät, minkä teleoperaattorin valitsee, käykö Cittarissa vai Prismassa, keneltä tilaa sähkön ja missä autonsa tankkaa.

Ei ole myöskään perustuslain vastaista pitäytyä SOTE-sopan kommentoinnissa faktoissa, mikäli on PISA-maassa koulunsa käynyt. Toisinaan minusta olisi kovin hyvä ajatus, että vaalien lisäksi eduskuntaan olisi yleissivistyksen tasoa mittaavat pääsykokeet tai edes joku JAA vai EI -valmennuskurssi sisäänvalituille. Jos et tunne perustuslakia, älä ihan jokaisessa itsellesi hankalassa kohdassa vetoa siihen fiilispohjalta. Tämä ihan kaikella rakkaudella faktojen ja ideologisten fiktiofiilisten sekoittajille.

Lopuksi: SOTE-uudistusta on vatuloitu jo ainakin 8 vuotta. Sinä aikana on tuhlattu miljoonia euroja & tunteja. On pakkokirjoitettu niskahartiaolkapäät sairauslomille tuhansia pääsääntöisesti lukemattomia kartoitusselvitysraportteja hyllyt, kovalevyt ja pilvet täyteen. Olisiko ”jo nyt” aika keittää soppa kypsäksi ja siirtyä vaikka KOULU-menun pariin? KOULU-päämenussa tarjolla hometta, liian suuria ryhmäkokoja ja PISA-laskua seuraavan 10 vuoden lehmänkaupparosesseihin.