Yle ei kuulema ole julkaissut yhtään myönteistä juttua yksityisestä sotesta viitenä viime vuonna. Kaikkien medioiden tuhansista sote-jutuista huolimatta kansa tuntee huonosti sote-uudistusta. Ja liitto-oravien kevätmenussa nautitaan jo lakoista, vaikka suot ovat vielä jäässä.

Sote-uudistuksen koukeroita seuratessa näyttää siltä, että sitä halutaan tehdä puoluepolitiikka edellä palvelujen käyttäjät ja vaikkapa nyt digitalisaation tuomat mahdollisuudet unohtaen. Tai monimutkainen vain siksi, ettei hallintoa ja byrokratiaa saada kevennettyä.

Tässähän voisi alkaa itkemään, ettei tälläkään kertaa tästä tule yhtään mitään. Kaikki vaan vaihtoon; päättäjät, asiantuntijat, alueet, sairaalat, tietojärjestelmät ja asiakkaat!

***

Tai sitten voi hurrata, että sotehan on mahtavan ylivoimainen toimiala! Me kaikki synnymme ja kuolemme tämän toimialan parissa. Sote on työllistävä toimiala ja sitä ei voida ulkoistaa Aasiaan. Suomi on monilla soten osa-alueilla maailman huippu. Sote-ammattilaisten osaaminen hoitaa ja parantaa meitä ja lisää elinvuosia. Sote koskettaa ihmistä.

Sote vie eniten rahaa budjetista ja tehdessämme asioita järkevämmin, meille riittäisi nykyistä pienempi määrä rahaa ja voisimme siirtää sotesta rahaa vaikka koulutukseen.

Katsotaan alkavaa sote-kevättä mahdollisuuksien lasit päässä. Aamutkin ovat jo niin valoisia, ettei tarvitse enää otsalamppua. Järjen valoa kyllä silloin tällöin kaipailen sote-poluille ja -valtateille.

Mahtavaa sote-kevättä kaikille!

I 💙 SOTE!