Sote sitä ja sote tätä. Jos uskoisi mediaa, pienempien sote-palvelutuottajien näkökulmasta tulevaisuudessa on vain uhkia ja kaikki palveluotuotanto olisi kannattanut myydä mieluiten jo eilen. Jos katsoo sote-alan uusia innovatiivisia start-uppeja, nuorten yrittäjien liikeideoita tai yhä uudelleen kilpailukieltojen jälkeen yrityksen tälle toimialalle perustavien busineksia, tulevaisuudessa on paljon mahdollisuuksia.

Minua on aina kovasti kiehtonut se, miten paljon ajatuksemme ja uskomuksemme vaikuttavat toimintatapoihimme ja siten tulevaisuuteemme. Piipahdin pääsiäisen tienoilla Yhdysvaltojen länsirannikolla vähän juoksentelemassa ja kurkistamassa Jenkkilän sote-maailmaan. Tuo visiitti vahvisti entisestään käsitystäni siitä, miten pitkälle unelma, positiivinen ja systemaattinen ponnistelu unelmaa kohti, sakkolenkeistä oppiminen ja Yes I Can -asenne voivat kantaa. Myös suomalaisia.

***

Teemaa sivuten alkuvuoden puhuttelevin harjoitus on kohdallani ollut erään hallituksen strategiaprosessissa saatu tehtävä, jossa piti kirjoittaa sisäinen ja ulkoinen tiedote ko organisaation merkittävästä uutisesta 2030. Harjoitus laittoi paitsi innostavasti, myös vakavasti pohtimaan sitä, missä uskallan hallituspositiosta käsin ko organisaation ennustaa olevan 2030. Kukaanhan ei tiedä varmasti. Miten pitkälle ja korkealle uskallan katsoa ja nähdä? Sarasvuon Jari sanoi joskus minua aikoinaan paljon helpottaneen ajatuksen johtajavalmennuksessa, joka nousi tässä harjoituksessa myös mieleen. Hänen mukaansa parhaat johtajat eivät voita kompetenssissa vaan kyvyssä uskaltaa ennustaa tulevaisuutta muiden puolesta eniten. Ehkä tuossa uskaltamisessa jotain perää on.

Innostuin em 2030-harjoituksesta valtavasti ja olen soveltanut sitä välittömästi erityisesti sote-kasvuyritysten neuvonannossa. Liikevaihtoa, kannattavuutta jne ennustavien kasvugraafien rinnalla on sekä operatiiviselle johdolle että hallitukselle puhutteleva harjoitus kirjoittaa hallituksen esityslista ja sisäiset ja ulkoiset tiedotteet tammikuulle 2025, jolloin sote-uudistuskin on – ehkä perustuslakivaliokunnan suuresta armosta – ollut voimassa jo hyvän tovin. Arjen ojankaivuussa katse jumittuu liian helposti kuraojaan taivaan sijaan, kuten joku kasvuyrittäjä hyvin kasvun haasteita jokin aika sitten kuvasi. Jos läppärilläsi aukeaa joka kerta sen avatessasi merkittävä uutinen yrityksestäsi tammikuussa 2025, vaikuttaa se väistämättä päivittäiseen tapaasi toimia enemmän kuin se, että sinua tervehtii koneella ensimmäisenä Hesari, lomamatkan maisemakuva tai jokin SoMe-kanava. Kestävyysurheilijataustaisena uskon to-to-toiston ihmeitä tekevään voimaan.

Mitä sinun yrityksesi hallituksen esityslistassa ja tiedotteessa lukee tammikuussa 2025? Uskallatko katsoa ja nähdä siihen saakka saati sitten kirjoittaa esityslistan ja tiedotteen valmiiksi ja ottaa esille seitsemän vuoden päästä? Rohkaisen sinua lämpimästi varaamaan kalenteriin ja aivoihin tilaa tälle harjoitukselle!

***

”Varo ajatuksia, ne muuttuvat sanoiksi.
Varo sanoja, ne muuttuvat teoiksi.
Varo tekoja, ne muuttuvat tavoiksi.
Varo tapoja, ne muuttuvat luonteeksi.
Varo luonnetta, se muuttuu kohtaloksi.”