Kirjoittaja Minna Pauliina Kataja

Toimitusjohtaja Satu Ahlman pitää viimeaikaisia terveyspalveluyhtiöiden omistusjärjestelyjä erittäin positiivisina uutisina siksi, että kotimainen omistus yhtiöissä lisääntyy.

– Nyt tapahtui se, mitä olen vuosia peräänkuuluttanut: Olen jo kauan toivonut suomalaisille terveysalan yhtiöiden saavan myös suomalaisia sijoittajia ja nyt alkaa vihdoin tapahtua. Tämä antaa rohkeaa viestiä myös muille sijoittajille, Satu Ahlman konsultointi- ja kehittämisyhtiö Ahlman & Co Developmentista sanoo.

Kun Terveystalo osti ruotsalaiselta Attendo-konsernilta sen Suomen Terveyspalvelut ja pääomasijoitusyhtiö EQT VI irrottautui Terveystalon omistuksesta, nousee sen suomalaisomistus lähes 90 prosenttiin. Mehiläisen uusien omistusjärjestelyjen seurauksena sen kotimainen omistus nousee noin 40 prosenttiin yhtiön ilmoituksen mukaan. Pihlajalinnan suomalaisomistus on noin 92 prosenttia. Coronaria on sataprosenttisesti suomalainen. Pihlajalinna ja Terveystalo ovat listautuneet pörssiin.

Hänen mielestään Mehiläisen päätös pysyä pörssin ulkopuolella on myös mielenkiintoinen.

– Se kertoo siitä, että se haluaa säilyttää operatiivisen johdon itsellään ja pysyä ketteränä, Ahlman sanoo.

Hän uskoo yrityskauppojen yhä jatkuvan ja arvioi, että tulevaisuudessa Suomessa on 2-3 isoa yksityistä terveyspalveluyritystä. Ahlmanin mukaan alalla ei voida puhua keskittymisestä, koska yksityisten terveyspalvelujen osuus kokonaismarkkinasta on alle 10 prosenttia.

– Monilla muilla toimialoilla Suomessa on paljon enemmän keskittymistä kuin terveyspalveluissa, Ahlman huomauttaa.

Suomalaisen Työn Liiton viime syksynä julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttajat arvostavat terveyspalvelujensa kotimaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Peräti 85 prosenttia vastanneista kertoo, että suomalaisuus lisää erittäin tai melko paljon palveluntuottajan haluttavuutta, kun kyseessä on yksityisten terveyspalveluiden valitseminen.

Hoivapalveluihin keskittyvässä Attendossa suomalaisomistusta on ollut 23 prosenttia ja ruotsalaista 57 prosenttia. Suurin omistaja on Nordstjernan AB. Esperi Caren omistaa brittiläinen pääomarahasto ICG noin 75,8 prosentin osuudella, yrityksen henkilöstö ja johto noin 19,8 prosentin osuudella ja Ilmarinen 4,4 prosentin osuudella.