SOTE herättää intohimoja. Niin paljon, että uudistusta veivataan ties kuinka monetta hallituskautta ja selvityksiä on tietokoneiden muistit, pilvet ja arkistojen hyllyt pullollaan. Niin paljon, että etuliite  ”kotimainen, ulkomainen, monikansallinen, ylikansallinen, veroparatiisi”  SOTE-yritys/yhtiö-sanan edessä voi tarkoittaa ihan mitä vaan taivaan ja helvetin väliltä.

Asiantuntijoita silloin tällöin nyppii, että korkeasti koulutetut, korkeassa asemassa olevat ja huikean työuran tehneet SOTE-vaikuttajat käyttävät em käsitteitä ja paljon muitakin tavalla, joka ei ylitä edes sentin rimaa. Koska kitiseminen ei ole tapani, vaan ratkaisun ja/tai faktan tarjoaminen ko ongelmaan, julkaisen seuraavassa lähinnä poliittisia  ja virkamiespäättäjiä varten yhden (!) selkeän (!) kuvan, jossa näkyy suurimpien SOTE-yhtiöiden a) kotimainen omistus 5%:n tarkkuudella, b) onko yhtiö pörssissä ja c) jos on, missä pörssissä.

Suuri SOTE-unelmani on, että kesän jälkeen ympäripyöreät puheet kotimaisulkomaisylimonikansallisyhtiöistä ovat vähän tolkullisempia ja perustuvat faktoihin. Mahtavaa kotimaista tai ulkomaista juhannusta kaikille!

Kesäisin SOTE-terveisin Satu Ahlman