Terveisiä piiiiiitkältä kesälomalta! Olen viimeksi pitänyt kahdeksan viikon kesäloman 11-vuotiaana. Sen jälkeen kesät ovat olleet enemmän täynnä työtä kuin lomaa ja sehän on työtä rakastavalle sopinut. Rakkaus työn ja etenkin tulosten tekemiseen ei ole vähentynyt, mutta tämän kesän olin 40 ikävuoden kunniaksi päättänyt pitää vapaata kaikesta ja kaikista SOTEen liittyvästä. Päätös piti ja osoittautui erinomaiseksi, koska parin kuukauden breikin jälkeen katson toimialan ilmiöitä ja markkinaa terävämmin kuin aiemmin. Muutaman epäillessä, että olen ottanut aurinkoa koko kesän todettakoon, että kesämökki on kiertoilmaus sille, että tekee ihan järjettömästi töitä, mutta ei kutsu niitä töiksi. Ja kyllä urheilu- ja avustussektoreiden vapaaehtoistyöllä saa kalenterinsa niin koti- kuin ulkomailla oikein hyvin täyteen.

Minulta usein kysytty kysymys – myös tätä syksynä – on, vieläkö yrityskauppoja riittää? Kyllä niitä kuulkaa riittää niin paljon kuin vain ehtii tehdä. Omalla työpöydälläni on toistakymmentä aktiivista järjestelyä tällä hetkellä ja uusia tulee sitä mukaan kuin kauppoja saadaan maaliin. Uskon rikkovani 2019 SOTE-yrityskaupoissa 150 tehdyn kaupan rajan. Poliittisen SOTE-ratkaisun odottaessa omaa, poikkeuksellisen pitkän tunnelin päässä olevaa EXITtiään, pk-yrittäjät ja yhä useammin kolmannen sektorin toimijat eivät jää odottelemaan päätöksiä, vaan päätyvät pienentämään tuottajariskejään ja ehkä myös työmääräänsä myymällä SOTE-tuotantonsa jollekin, joka riskin pystyy kantamaan.

Ostajarintamalla ei ole tapahtunut muutoksia, vaikka näin toivoisinkin. SOTE-ostot tapahtuvat pääosin Esperin, Mehiläisen, Coronarian, Attendon ja Terveystalon kesken. Alkuvuoden empiirinen (!) tuntumani on, että Esperi juoksee hoivan, Coronaria kuntoutuksen ja Terveystalo terveyden ostojen kärjessä. Terveystalon vauhtia selittää Attendon Terveyspalvelujen jättiostos, muutenhan Mehiläinen on juossut varsin ketterästi myös lääkärikeskusten kaupoissa. Pihlajalinnaa odotan aktivoituvan entiselle tasolleen SOTE-yrityskaupoissa ja Attendon ennakoin tulevan ostomarkkinaan ennennäkemättömällä teholla ja kertoimilla (!) 2019 vuoden alussa terveyspalvelujen siirryttyä Terveystalolle. Muuten isojen toimijoiden markkinassa on mielenkiintoista seurata, minne Esperi lähivuosina exitoituu ja säilyykö OP Pohjola Terveyden kotina. Ja onhan siellä paljon muutakin seurattavaa erityisesti digitalisaation näkövinkkelistä koko ajan.

Se, mitä ostajarintamalla toivoisin näkeväni, on 100%:sti kotimaisten ja myös kolmannen sektorin taustan omaavien Ostajien tulon ostomarkkinoille. Seminaareissa kaunista puhetta riittää, mutta minulle teot ovat kauneinta puhetta, enkä ole em tahoja aktiivisilla ostomarkkinoilla nähnyt. Uskon, että rahaa ja osaamistakin löytyisi haastamaan TOP5 Ostajat, mutta siitä en ole varma, löytyykö strategista pelisilmää ja rohkeutta? Retoriikka on niin paljon motoriikkaa helpompaa. Toivotaan, että olen väärässä.

Upeaa SOTE-syksyä tämän maailman mahtavimman toimialan parissa ja nähdään siellä sun täällä!