Kalenteriin on puolen vuoden sisällä ilmestynyt kiihtyvällä tahdilla SOTE-järjestötuottajien hallitusten ja johtoryhmien tapaamisia. Toive on joka kerta sama: Kerro, miltä sinun mielestä meidän toimiala näyttää viiden vuoden päästä ja miten pärjäämme tulevaisuudessa? Vahva viestini on, että sen odottelu, että politiikka tai edunvalvonta varmistaa järjestöjen palvelutuotannolle loistavan tulevaisuuden, on varmin tuhon tie. Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, oma tekeminen tai tekemättömyys vaikuttaa tulevaisuuteen yleensä kaikista eniten ja niin myös järjestöjen palvelutuotannossa. Kolme kärkiteemaa, joita tapaamissa painotan ovat liiketoimintaosaamisen reipas kasvattaminen, liiketoiminnallinen verkostoituminen ja yhteistyö sekä toimintakulttuurin ketteröittäminen. Näistä jokaisesta muutama sana seuraavaksi.

Aika monissa järjestöissä liiketoimintaosaaminen koetaan inhimillisen ja laadukkaan palvelutuotannon hankaloittajaksi tai muuten vastenmieliseksi teemaksi ja siksi sen kehittäminen on vähällä tolalla. Koska toimialan palvelujen ostokäytännöt pakottavat järjestöt kilpailemaan yritysten kanssa samassa sarjassa, tähän tulisi kiinnittää nykyistä paljon enemmän huomiota. Liiketoimintaosaamisessa tulisi kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että palvelutuotantoa johdetaan myös numeroilla,  talouteen vaikuttavia asioita pyritään optimoimaan mahdollisimman hyvin ja että laatu, vaikuttavuus ja muu upea arki tuodaan rohkeasti ja reippaasti kaikkien tietoon markkinoinnin avulla. Aivan liian usein hymistellään tyytyväisinä omassa porukassa, että ollaan me hyviä, mutta siitä ei kerrota muille ja sitten ihmetellään, miksi joku kilpaileva putiikki vetää paremmin asiakkaita. Usein ihan vaan siksi, että ihmiset tietävät, mitä ja miten siellä tehdään ja toimitaan. Siksi rohkaisen kertomaan reippaasti omassa kunnassa tai miksei koko maailmalle, miten hyviä ollaan! Tulipas monta sanaa liiketoimintaosaamisen kehittämisestä.

Liiketoiminnallinen yhteistyö tuntuu kovin kovin vaikealta järjestöille. Lähes pääsääntöisesti toinen nähdään rahasta puhuttaessa kilpailijana, joka vie asiakkaat, henkilöstön, ideat ja yöunet. Ei suinkaan rahaa säästävänä kumppanina, isomman palvelukokonaisuuden veturina tai omista palveluistaan meille asiakkaitaan syöttävänä vaununa. Liiketoiminnallisesti verkostoitumalla on saatu ihan käytännön pienillä harjoituksilla kuitenkin merkittäviä säästöjä nyt vaikkapa hoivatarvikkeiden hankkimisessa. Sen sijaan, että jokainen 30-100-paikkainen hoivakoti tilaa itsekseen hoivatarvikkeita, niin 5-10 hoivakodin tehdessä yhtäaikaisen tilauksen, alkaa tarvikkeiden yksikköhinnat lähellä sitä, mitä ne maksavat suurimmille toimijoille. Yksi tällainen harjoitus säästi  jokaiselle mukana olleelle hoivakodille useamman kuukauden lähihoitajan palkat niin sanotusti viivan alle.  Toisen näkemistä aina ensimmäisenä uhkana minä jaksan hämmästellä. Skarpatkaa hyvät järjestöt tässä teemassa!

Kolmanneksi nostan esiin toimintakulttuurin ketteröittämisen ja toimeenpanokyvyn. Usein siinä missä järjestötoimija miettii, lähettääkö parin viikon päässä olevaan hallituksen kokoukseen kokouskutsut postitse tänään vai huomenna, on pörssiyhtiössä saatu hallitus koolle puhelinkokoukseen todella lyhyellä varoitusajalla. Kun järjestöissä haukotellen huokaistaan markkinointiponnisteluja ajatellessakaan, on yrityspuolella jo muste kuivumassa uudessa asiakassopimuksessa eikä siellä haukotuta ollenkaan. Toivon, ettei tästä kärjistävästä esimerkistä kukaan nyt loukkaannu, mutta näin asia valitettavan usein on. Toimintakulttuurin tulee ketteröityä huomattavasti, jos aikoo juosta edes kilpailijoiden kannoilla saati sitten edellä.

SummaSummarum: Kehitä liiketoimintaosaamista, verkostoidu liiketoiminnallisesti, ketteröitä toimintakulttuuria. Joskus nämä kärkiteemat vaativat muutoksia sekä operatiivisessa johdossa että hallitustasolla, mutta mikä parasta, em asioista kaikki on tehtävissä pääsääntöisesti itse, eikä tarvitse odottaa SOTE-ratkaisemattomuutta tai edunvalvonnan vaikuttamattomuutta.

Reipasta ja tulevaisuuteen uskovaa ja sitä itse tekevää syksyä SOTE-järjestöille!