Vuoden 2018 aikana yritysostoksilla ovat olleet useat sosiaali- ja terveysalan yritykset, joista eniten yrityskauppoja määrällisesti on tehnyt Esperi Care hoivapalveluissa ja Coronaria terapia- ja kuntoutuspalveluissa.

Esperi Caren tekemät yrityskaupat nousevat yli kahteenkymmeneen hoivapalveluissa ja Coronaria Kuntoutuspalvelut on ostanut parikymmentä kuntoutusalan yritystä.

Sote-liiketoiminnan ja yrityskauppojen asiantuntija Satu Ahlman kertoo, että yritykset ovat erilaisissa kasvuvaiheissa, mikä näkyy niiden yritysostojen määrässä. Hän sanoo, että Esperi Caren kiivain kasvun vaihe on ajoittautunut tähän vuoteen, joka näkyy aktiivisuutena yritysostoissa.

– Coronarian Kuntoutuspalvelut on kehittänyt määrätietoisesti yritystään ostamalla useita pieniä kuntoutus- ja terapia-alan yrityksiä mutta myös muutaman suuremman, kuten Lasten Terapiakeskus Terapeijan pääkaupunkiseudulla, Ahlman sanoo.

 ”KUNTOUTUKSESSA TILAA OSTAJALLE”

Kuntoutuksessa yritysostoja on tehnyt Coronaria Kuntoutuspalvelujen lisäksi myös esimerkiksi Fysios Group.

– Coronaria Kuntoutukselle kaipaisin haastajaa, siellä on selkeä tila ostajalle, Satu Ahlman sanoo.

Mielenkiintoisia siirtoja ovat tehneet myös Pihlajalinna, joka osti Forever-kuntokeskukset ja Terveystalo, joka hankki omistukseensa Rela-Yhtiöt, joka on erikoistunut hierontapalveluihin. 

– Pidän hyvänä sitä, että Terveystalo ja Pihlajalinna ovat tehneet avaukset kuntoutuspuolelle. Hyvä, että isot yritykset uskaltavat lähteä ostamaan hieman kevyempiä palveluja.

Ahlman sanoo, että sosiaali- ja terveyspalveluille tulee valinnanvapauden myötä enemmän itse maksavia asiakkaita, jolloin potentiaalisia asiakkaita halutaan houkutella yhä aikaisemmassa vaiheessa.

– Näissä yritysostoissa ajatellaan myös sairauksien ennaltaehkäisyä eli sisällöllistä palveluiden kehittämistä, Ahlman jatkaa.

HOIVAPALVELUISSA NÄHDÄÄN YRITYSOSTOJA LÄHIVUOSINAKIN

Terveys- ja hoivapalveluyritys Attendon toiminnassa näkyy, että se joutui odottamaan puolisen vuotta terveyspalvelujen myyntiä Terveystalolle.

Attendo on tänä vuonna keskittynyt uusien hoivakotien rakennuttamiseen. Satu Ahlman uskoo, että sekä Attendo että Mehiläinen tulevat olemaan aktiivisia ensi vuoden hoivapalvelumarkkinoilla. Lisäksi Ahlman mainitsee uutena aktiivisena tulokkaana Vetrea Terveyden.

Ahlman uskoo, että hoivan markkina tulee kehittymään lähivuosien aikana niin, että hoivapalveluissa ostajia on nykyistä vähemmän.

– Myös terveyspalveluissa on edelleen ostettavaa, mutta vähemmän kuin hoivapalveluissa, Ahlman sanoo.

Ahlmanin mukaan sote-uudistus vaikuttaa monen pienen yrityksen näkökulmasta niin, että tilaaja karkaa kauemmaksi ja muuttuu isommaksi, ja moni yritys haluaa luopua liiketoiminnastaan aiemmin kuin oli ehkä suunnitellut.

– Toisaalta sote-uudistus tuo myös mahdollisuuksia esimerkiksi kuntoutukseen, asumispalveluihin sekä digitalisaation kehittämiseen, Ahlman sanoo.

KOLMANNEN SEKTORIN ESIINTULO?

Satu Ahlmanin mukaan myös kolmannen sektorin asumispalveluissa löytyy toimijoita, joilla on halukkuutta kasvaa.

– Jos pitäisi veikata yllättäjää yrityskaupparintamalle ensi vuodelle, uskon että kolmannelta sektorilta Kehitysvammaisten palvelusäätiö sekä Yrjö ja Hanna -säätiö nousevat esiin, Ahlman sanoo.

Hänen mukaansa kolmas sektori alkaa nyt herätä siihen kysymykseen, pärjäävätkö ne sote-kentässä.

– Usein näiltä toimijoilta puuttuu liiketoiminnallinen johtaminen ja strateginen näkemys toimialasta. Kolmas sektori joutuu nyt tahtomattaan toimimaan markkinaehtoisessa ympäristössä. Niiden lähtökohta on ollut muualla kuin liiketoiminnan pyörittämisessä, joten tilanne on niille uusi, Ahlman kuvaa.