Vuodenvaihteen tauko on takana ja palasin poikkeuksellisen innokkain ja kirkkain mielin ja tavoittein töihin. Ja niitä tuntuu riittävän. Elämme äärimmäisen mielenkiintoista SOTE-vuotta. Vuosi 2019 tulee olemaan paitsi vahvan kasvun, myös muuten todella mielenkiintoinen vuosi yksityisellä SOTE-sektorilla ja sen liitännäistoimialoilla. Kokosin alle muutamia nostoja SOTE-vuodesta 2019.

1. Toimiala on edelleen yksi niistä harvoista toimialoista, joiden parissa synnymme ja kuolemme, joka työllistää valtavasti ja jota ei voi ulkoistaa Aasiaan. Harva toimiala on luonteeltaan näin turvattu. Näin myös vuonna 2019; peruslähtökohdat toimialan kasvulle ovat erittäin vahvat. Onnittelut Sinulle lukijani, jos toimit tällä toimialalla, onhan tämä maailman paras toimiala!

2. Tuleeko Suomeen jo vuonna 2019 SOTE-uudistus, nähtäneen maaliskuussa. Jos näin jo nyt tapahtuu, on se historiallinen uudistus, joka vaikuttaa paljon, mutta sittenkin yleistä käsitystä vähemmän toimialan kasvun mahdollisuuksiin. SOTE-uudistus on nykymuotoisessa esityksessään silti erittäin positiivinen asia paitsi Suomen taloudelle ja palvelujen kehittymiselle, myös yksityiselle SOTE-sektorille. Itse odotan kaikista eniten sitä, että suurimman menolisääjäsektorimme kustannusten läpinäkyvyydestä tulisi edes osittain totta. Vain siten voimme vaikuttaa tehottomien ja turhien eurojen tuhlauksen suitsemiseen.

3. Vahva kasvu tulee jatkumaan kaikissa yksityisen SOTE-sektorin palvelusegmenteissä. Näin tulee tapahtumaan riippumatta siitä, tuleeko SOTE-uudistus vai ei ja mitkä puolueet nousevat kevään vaaleissa eduskuntaan. Julkisen perusterveydenhuollon rapautuminen, kuntien taloushaasteet, sairaskuluvakuutusten määrän jatkuva nouseminen, kotitalousvähennysoikeus, ikäihmisten määrän ja palvelutarpeiden kasvu ja monet muut toimialan ilmiöt kasvattavat yksityistä sektoria.

4. Yksityisen SOTE-sektorin kasvu siivittää myös sen rinnakkaistoimialojen voimakasta kasvua; SOTE-kiinteistötoimijoita, hoivatarviketoimittajia, kiinteistöjen puhtaana- ja kunnossapitotoimijoita, laitetoimittajia, ateriapalveluja jne.

5. Veikkaan palveluasumisen ja kevyempien asumispalvelumuotojen nousevan haastamaan kotiin annettavia palveluja. Ihmettelen, miksi näin ei ole käynyt jo aiemmin. STM:n linjaus kotiin annettavien palvelujen lisäämisestä on upea, mutta erityisesti nykyinen julkisen sektorin kotihoito niin kallista, että ihmettelen miksi sen tehottomuuteen ei olla jo puututtu. Jos vertaamme ko palvelun tuntihintaa ja asiakkaan luona käytettyä aikaa siten, että katsomme, mitä muuta ko rahalla saisi vaikkapa kevyempien asumispalvelujen muodossa, on vertailu kestämätön. Palaan tähän teemaan ykköskvartaalin aikana kohtuullisen vaikuttavan numerodatan kera.

6. Kuntoutus segmenttinä on yksi niistä SOTE-toimialan palveluista, joka muotoutuu uudelleen sekä konseptien että toimijoiden kautta. On kiistaton tosiasia, että mikäli kuntoutukseen suhtauduttaisiin vakavammin, siihen satsaamalla voitaisiin pienentää pidemmän aikavälin SOTE-kustannuksia. Ne tahot, jotka pystyvät osoittamaan vaikuttavaa kuntoutusta, tulevat pärjäämään markkinoilla paremmin kuin muut.

7. Digitaalisuus hivuttautuu toimialalle. Monien isojen ja pienten, erittäin merkittävästi kasvavien SOTE-tuottajien kasvu selittyy sillä, että on uskallettu paitsi haastaa, myös kannibalisoida aiempia liiketoimintamalleja digin avulla. Itse odotan urani aikana näkevän sen päivän, kun toimialan valvonta- ja lupaviranomaiset ymmärtävät, että teknologian avulla voidaan nostaa tuottavuutta ja laatua vaikkapa asumispalvelujen valvonnassa.

8. Toimiala tulee yrityskauppojen myötä edelleen keskittymään. Veikkaan, että vuonna 2020 nykyisten suurten SOTE-palvelutuottajien määrä on nykyistä pienempi. Silti isossa kuvassa toimialan suurinta kisaa käydään edelleen julkisen sektorin, ei yksityisten yritysten kesken. Toimialan tilanteesta äärimmäisen hyvän ja lohdullisen raportin myös pk-yritysten näkökulmasta voit lukea tästä linkistä.

9. Kasvavat ja erikoistuvat palveluntuottajat pärjäävät edelleenkin muita paremmin. Jos olet pk-yrittäjä tai kolmannen sektorin kasvua tavoitteleva toimija, suosittelen harkitsemaan tänä vuonna SOTE-klubiin osallistumista. Saat sieltä arvokkaita verkostoja ja konkreettista tukea kasvullesi!

10. Loppuviimein niin pienissä kuin isoissakin asioissa ihmiset tekevät ja ratkaisevat ne, eivät organisaatiot. Tämä kannattaa muistaa, että yksikin ihminen voi vaikuttaa omalla esimerkillään, puheillaan ja toiminnallaan ja jättää vaikuttamatta. Toivon Sinun pohtivan, mikä motivoi sinua toimimaan SOTE-sektorilla? Mikä on työssäsi merkityksellistä? Miten paljon rohkeutta ja vaikutusvaltaa – pientä tai suurta – käytät tai jätät käyttämättä? Minua motivoi edelleen se, että koen oman työni tuloksena yhteiskunnan yhteisiä euroja säästyvän. Minua ärsyttää suunnattomasti näin vaalien aikaan se, että huudetaan lisää rahaa budjettiin kun entisilläkin euroille pärjättäisiin huomattavan hyvin jos niitä käytettäisiin nykyistä paljon järkevämmin. Lisäksi minua motivoi todella paljon ne ihmiset, joiden kanssa saan tehdä työtä. Ja viimeisenä: On ihan mahtavaa, että joka päivä voi oppia uutta, jos ja kun haluaa.

Menestystä ja iloa SOTE-vuoteen 2019! Julkaisen tänä vuonna jokaisen viikon alkupuolella blogin toimialan mielenkiintoisista ilmiöistä. Ensimmäisessä kvartaalissa markkinointia, kolmannen sektorin yrityskauppapohdintaa, kotihoitoa ja muutama mielenkiintoinen vaikuttajahaastattelu.