Esitysdioissani on yli 10 vuotta pyörinyt yksi vakiodia seminaariyleisöstä riippumatta, jossa onnitellaan kaikkia niitä, jotka ovat valinneet toimialakseen SOTEn. SOTE on mahtava toimiala! Me kaikki synnymme ja kuolemme tämän toimialan parissa, jolloin käytämme pakosti sen palveluja. Tämä toimiala on työllistänyt ja kasvanut yli 20% per vuosi henkilöstön ja liikevaihdon määrällä mitattuna yli 10 vuotta. Tämä toimiala on yksi eniten paitsi työllistävistä myös investoivista toimialoista ja pelastanut valtavan määrän talousvaikeuksissa rimpuilevia kuntia rakennuttamalla hoivakodin tai muun SOTE-kiiinteistön kuntaan. Tätä toimialaa ei voida ulkoistaa Aasiaan. Mikä muu toimiala on näin mahtava? Ei mikään!

SOTEssa on kiehunut viime viikot. Sopankeitto jatkuu vielä vähintään 46 päivää ja ehkä sen jälkeenkin. Riippuu 14.4. käytävien eduskuntavaalien tuloksesta. Tiedättehän poliitikot – valitettavan usein retoriikkaa motoriikan sijaan. Jos uutisia uskoisi, SOTE on Suomen surkein toimiala, jossa ei löydy yhtään hyvää hoivakotia tai työpaikkaa ainakaan yksityiseltä sektorilta. Olen vahvasti eri mieltä. Huono uutinen myy hyvää paremmin ja media on nostanut viime viikot SOTEsta pääosin vain huonoja uutisia otsikoihin. Onneksi SOTEsta on julkaistu myös hyviä uutisia. Tupahoiva on onnellisen omistajansa näköinen. Wilhelmiinassa ei kuulema olla täydellisiä, mutta parhaansa yrittävät!

Olen työurani aikana tehnyt asiantuntijatöitä sadoissa pienissä ja suurissa hoivakodeissa yksityisellä, kolmannella ja julkisella sektorilla. Ei yhdessä maailman onnellisimmista maista hoivakodit pääsääntöisesti kuitenkaan ole huonoja, eikä edes lähelläkään sitä. Kokemukseni mukaan hoivakodin hyvyyttä tai huonoutta ei ratkaise AVIn tai Valviran toimilupa, henkilöstömitoitus, sektori (prive/kolmas/julkinen), omistajuus tai sen kotimaisuus/ulkomaisuus. Sen ratkaisee suurimmaksi osaksi se 1) millainen henkilö (ammattitaito, asenne, koulutus) on hoivakotia johtamassa, 2) millainen henkilöstö hänellä on johdettavanaan ja 3) paljonko alueella hoivavuorokaudesta maksetaan.

Se, että Suomen hiihtäjistä pari kaatuu MM-kisoissa ei tarkoita sitä, että aina ennenkin tai tulevaisuudessa kaikki hiihtäjät kaatuisivat. Se, että muutama kansanedustaja on taksien suurkuluttaja ei tarkoita sitä, että kaikki kansanedustajat ennen ja jälkeen taksigaten ovat olleet tai tulevat olemaan taksien suurkuluttajia. Se, että nopeasti kasvaneissa isoissa hoivayrityksissä tai julkisen tai kolmannen sektorin joissakin hoivakodeissa on ollut ongelmia, ei tarkoita sitä että kaikissa muissa ko sektorin hoivakodeissa olisi sama ongelma. Hieman malttia ja arkijärkeä SOTE-Ystävät siis ongelmien skaalaamisen yleistämiseen!

Nuorten yhteishaut ovat parhaillaan käynnissä tai käynnistymässä. SOTE toimialana ja erityisesti vanhustyö tarvitsisi paljon lisää opiskelijoita. Haluan haastaa meitä jokaista kertomaan ja jakamaan hyviä uutisia SOTEsta! Toimialaa jo nyt koetteleva osaavan työvoiman pula ei ainakaan parane sillä, että toimialan omat ihmiset puhuvat toimialastaan vain huonoa epäkohdilla rallatellen. Harva toimiala dissaa omaan toimialaansa niin paljon kuin SOTEssa työskentelevät.

Niin houkuttelevaa kuin se välillä olisikin jatkaa huonoa uutista eteenpäin, kostaa loma-ajankohdan tai palkkakorotusneuvotteluihin, yrityskauppaan jne liittyviä pettymyksiä, nostaa omaa poliittista tai edunvalvontastatusta, on hyvä pohtia oman viestinnän motiiveja. Mitä se kertoo minusta, jos saan hyvää mieltä toisten virheistä ja niillä mässäilystä? Todellinen vastuullisuus ei ummista silmiään epäkohdilta, mutta räksyttämisen ja virheillä rallattelun sijaan vastuullisuuden intohimo on etsiä, löytää ja toteuttaa eteenpäinvieviä ratkaisuja. Aina ja joka kerta.