Vaikuttaako asumispalveluja koskettava kriisi SOTE-yrityskauppoihin?

Vaikuttaa, mutta vain vähän. Syyt myydä eivät poistu tässä kriisissä, koska ne ovat varsin luonnollisia luopumispäätöksiä. Edelleen SOTE-yrittäjät eläköityvät, edelleen myyntipäätöksiä tehdään toimintaympäristön tai oman elämäntilanteen muutosten tai epävarman tulevaisuuden vuoksi jne.

Mikä sitten muuttuu? Itse näen kriisin vaikuttavan neljään asiaan yritysjärjestelyissä: 1. Yrityksen arvonmääritykset saattavat hieman laskea, koska toimialalla on odotettavissa henkilöstökulujen kasvua ennakoitua enemmän. 2. Yrityskauppaprosessit saattavat kestää ainakin alkuvuodesta ennakoitua pidempään. 3. Kauppakirjojen ”Ostajan vakuutukset” -lukuihin tultaneen vaatimaan aiempaa tarkempi sitoumus henkilöstön aseman säilyttämisestä yrityskaupan jälkeen. 4. Kriisi avaa yrityskauppakontekstia uusille Ostajakandidaateille, mikä on erittäin tervetullutta. Ostajavalintaa harkitaan Myyjä-puolella aiempaa tarkemmin.

Kaikesta negatiivisesta uutisoinnista huolimatta on ilo todeta, että yli 130 SOTE-yrityskauppaa maaliin saattaneena suurimmassa osassa myytyjä yrityksiä palvelutuotanto on jatkunut omistajavaihdoksesta huolimatta yhtä kotoisana kuin ennen kauppaa. Toki poikkeuksia ja ikäviäkin sellaisia on ollut. Myyjällä ja hänen yhteistyökyvykkyydellä on ollut suuri vaikutus siihen, miten asiat ovat kaupan jälkeen yksiköissä sujuneet. Samoin sillä, millaisen alue- tai segmenttijohtajan alaisuuteen myyty yksikkö on päässyt tai joutunut. Ihmiset tätä hommaa tekevät ja saavat yhteistyön sujumaan tai eivät saa. Eivät pelkästään lait, asetukset, sertifikaatit tai organisaatiot.

Suhteessa kauppojen määrään yllättävän vähän on ollut niitä tilanteita, kun olen joutunut soittamaan Ostajien pääkonttoreihin, että pidetäänkö kiinni siitä mitä sovittiin vai käydäänkö tämä keskustelu huomisen maakuntamedian etusivulla. Ei ole tarvinnut kertaakaan käydä. Yllättävän paljon on niitä Myyjiä, jotka ovat vielä vuosienkin päästä hoivakodissaan edelleen töissä, vaikka heidän ei enää taloudellisesti tarvitsisi. Se kertoo minulle paljon. On myös suuri joukko hoiva-alan osaavia ammattilaisia, jotka ovat todella kiitollisia siitä, että pääsivät viimein eläkkeelle löydettyään yritykselleen jatkajan.

Minä uskon edelleen vahvasti siihen, että hyvä taloudellinen tulos voidaan tehdä sekä sydämellä että eurolla johtaen. Ja se tulos voidaan tehdään riippumatta siitä, millä sektorilla hoivayritys toimii tai kuka sen omistaa.