Alkuvuosi on ravistellut SOTEa. SOTE-uudistus meni historiaa kerraten kiville. Jälkiviisaat totesivat, että mikäli SOTE-ratkaisussa olisi annettu pk-seudulle mahdollisuus oman SOTE-mallin toteuttamiseen ja maakuntahallintoa ei olisi kytketty poliittisesti niin voimakkaasti osaksi SOTE-ratkaisua, lopputulos olisi voinut olla toinen. Jälkiviisastelussa on oppimisen paikka seuraavaa SOTE-harjoitusta varten, muuten se on viisauden turhimpia alalajeja.

Usein kun kerromme, että kaikki mahdollinen on sanottu ja tehty, on tosiasiassa sanottu paljon enemmän kuin tehty – ainakin politiikan pelikentillä. Itse olen kokenut eniten myötätuntoa niitä fiksuja ja vastuullisia viranhaltijoita kohtaan, jotka kirjoittivat tosissaan, mutta turhaan vähintäänkin sadannen SOTE-selvityksensä. Arvostan ja ihailen heitä, jotka löytävät motivaation näiden lukemattomien selvitysten kirjoittamiseen. Toivon, että heidän uskonsa parempaan SOTE-tulevaisuuteen säilyy.

Asumispalvelutuotannon henkilöstön työvuoroseikkailut ovat ravistelleet hoivan toimialaa rajuin seurauksin. Ravistelu oli tuntuvinta isojen yksityisten palveluntuottajien sektorilla, vaikka niin julkisella kuin kolmannellakin sektorilla on kriisin teemoissa saman verran parannettavaa. Kriiseissä piilee aina paremman huomisen mahdollisuus ja isot yksityiset tuottajat ovat tehneet valtavan määrän erinomaisia ja konkreettisia toimenpiteitä erityisesti henkilöstötilanteen parantamiseksi. Kriisi on kuitenkin muuttanut asenteita Tilaajien markkinoilla niin, että pienet ja keskisuuret hoivayritykset sekä kolmannen sektorin palveluntuottajat on toivotettu aiempaa lämpimämmin tervetulleeksi laajentamaan asumispalvelutuotantoansa.

Moni yksityinen SOTE-tuottaja huokasi syvään nähtyään todennäköisimmän hallituspohjavaihtoehdon. Liian herkästi ajattelemme, että jos hallitus koostuu enemmän vasemman laidan poliitikoista, yksityinen SOTE joutuisi vastatuuleen. Unohdamme, etteivät eurot lisäänny jakamalla, ikäihmisten määrän merkittävä kasvu hidastu tai julkisen sektorin oman palvelutuotannon kustannustehokkuus merkittävästi nopealla aikataululla parane olipa hallitusvastuussa sitten kuka tahansa. Unohdamme, että katsoessamme kuntien toteutunutta tilaajapolitiikkaa sieltä ei löydy selkeää korrelaatiota sille yleiselle olettamukselle, että oikeisto suosisi päätöksillään yksityistä sektoria SOTE-palvelujen tuottajana vasemmistoa aktiivisemmin.

Itse en jaottele tuottajia hyviin ja huonoihin niiden koon, omistuksen tai sen mukaan ovatko ne pörssissä vai eivät. Ei koko, omistajuus tai yhtiön listaamattomuus tai listaus tee hoivapalvelutuottajayhtiöistä hyviä tai huonoja. Johtaminen ja yhtiöissä toimivat ihmiset sen toimillaan tai niiden puutteella tekevät. Isojen palveluntuottajien uusia hoivakoteja tarvitaan Suomeen vielä suuri määrä lisää. Silti uskon vahvasti siihen, että uusi hallituspohja yhdistettynä alkuvuoden toimialakriisiin avaa uudenlaisen aikaikkunan pk- ja kolmannen sektorin hoivapalvelutuottajien kasvulle. Tämä näkyy jo nyt Tilaajien asenteissa ja toimissa – kasvollista ja paikallista omistajaa ja tuottajaa arvostetaan puheiden lisäksi myös teoissa. Nyt on täysin em tuottajista itsestään kiinni, hyödynnetäänkö käsillä oleva tilaisuus kasvamisen muodossa.

Olen kiertänyt maata Vanhustyön keskusliiton järjestämällä koulutuskiertueella ja muistuttanut erityisesti kolmatta sektoria siitä, että tulevaisuus on omissa käsissä – ei edunvalvonnan tai poliitikkojen, vaikka näiden toimet markkinaan vaikuttavatkin. Olen myös haastanut kolmannen sektorin isompia tuottajia mukaan yritysostomarkkinaan. Ehkäpä pääsemme vielä ennen kesälomia lukemaan uutisia siitä, että jotkut järjestötuottajat ovat yritysostohaasteeseen menestyksellisesti tarttuneet.

Ensi viikon blogissani on SOTE-markkinaterveiset tuleville STM:n ja VM:n ministereille pääministerin lisäksi. Mahtavaa SOTE-kevättä Ystäväni – on tämä vaan upea toimiala!

P.S. Tulen kutsumaan kasvusta vakavasti kiinnostuneita pk- ja järjestötuottajia kesän jälkeen Helsinkiin aamubrunchille, jossa saa konkreettisia apuja ja verkostoja siihen, miten rahoittaa kasvu ja erityisesti sen vaatimat investoinnit. Mikäli kiinnostuit tätä lukiessasi em tilaisuudesta, laitapa minulle sähköpostia satu.ahlman@satuahlman.fi että haluat mukaan!