+358 44 561 3561 [email protected]

– Sote-alan yritysjärjestelymarkkina on hidastunut, mutta yrityskauppoja on tehty tasaisesti hoiva- ja koronakriisien keskellä. Uusia ostajia on nyt liikkeellä, kertoo sosiaali- ja terveysalan liiketoiminnan ja yrityskauppojen asiantuntija Satu Ahlman.

Ikäihmisille suunnatuissa palveluissa on nähtävissä kauppojen laskua, koska tavoitteena on se, että yhä vähemmän tarvitaan ympärivuorokautista palveluasumista. Silti ostajia kiinnostavat myös vanhuspalvelut, jos ne ovat keskussairaalaa lähellä. Hinnat ovat laskeneet kuumista vuosista.

Aiempaa useammin ostajana ovat kolmannen sektorin toimijat ja toinen muutos on se, että nyt ovat liikkeellä pääomasijoittajat, jotka tyytyvät vähemmistöosakkuuteen. Hyväkuntoiset tilat ja hyvä tuotanto kiinnostavat ostajia myös korona-aikana.

Sote-yrityksen johdon kannattaa siis pohtia, kuinka pitää yritys hyvässä kunnossa, jos siitä haluaa joskus luopua. Satu Ahlman sanoo, että osaamisen pitäisi olla alan yrityksissä hyvin laajaa, aivan hallitustasolla.

– Hallituksessa olisi syytä olla toimialan asiantuntemuksen lisäksi osaamista myös taloudesta ja rahoituksesta, kiinteistöistä, digitalisaatiosta ja laadusta. Tätä kannattaa tarkastella kriittisesti, sillä hyvä hallitustyö voi saada yrityksen kasvuloikkaan, toteaa Ahlman.