+358 44 561 3561
Valitse sivu

SOTE-vuosi 2020 on lopuillaan ja hyvä niin. Vuosi on ollut uralleni merkittävä; asiantuntijaroolini SOTE-liiketoiminnassa on  muuttunut ympäri maata vuosittain kymmeniätuhansia SOTE-kilometrejä ajelevasta operatiivisesta konsultista strategisen neuvonantajan rooliin useissa toimialan kasvuyhtiöissä. Myös myyntiin tulevien yritysten koot ovat selkeästi kasvaneet ja muista toimialaan liittyvistä toimeksiannoista ja hallituspaikkakyselyistä yhä merkittävämpi osa tulee kansainvälisiltä markkinoilta. Tämä on ollut toivottu ja tavoiteltu muutos ja olen sen onnistumisesta innoissani ja  kiitollinen. Teen nykyään noin puolta siitä työmäärästä, jota tein vuosina 2010-2020. Vähemmän on SOTE-elämässänikin nykyään paljon entistä enemmän.

Roolimuutoksesta johtuen viestintälinjani on muuttunut hyvin niukaksi, enkä ole esimerkiksi julkistanut ollenkaan enää omien asiakkaideni yrityskauppoja. Vuonna 2020 ylitin 170 myydyn yrityksen rajan ja 200:s yrityskauppa on ns yhden ratakierroksen päässä. Olen keskittynyt parantamaan suoraan ja nopeaa asiakasviestintää ja lopettanut ulkoisen viestinnän lähes kokonaan. Uutisiani ja blogiani seuraa merkittävä määrä SOTE-toimialan erittäin teräviä asiantuntijoita ja olen saanut paljon toiveita, että uutisoisin, bloggaisin ja ottaisin kantaa toimialan asioihin paljon enemmän ja aktiivisemmin. Viisas vaikenee kasvaessaan, neuvoi joku mentoreistani. Tartuin tuohon neuvoon tänä vuonna.

SOTE on kohdannut monta kriisiä. SOTE-uudistuksissa on aina perustuslaillisia valuvikoja ja on ollut jos jonkinlaista hoivakriisiä ja koronakriisiä. Kriisien keskellä on viisasta pitää sydän lämpimänä ja pää kylmänä, koska toimialan isoja ajureita ei mikään muuta. Suomi velkaantuu, ikääntyy ja sairastaa ja tämän vaikean yhtälön edes osittaisessa ratkomisessa tarvitaan ketterän ja kustannustehokkaan yksityisen ja kolmannen sektorin merkittävää panosta julkisen sektorin avuksi, jotta suomalaiset saisivat kohtuuhintaan kohtuuajassa kohtuulaadukkaat SOTE-palvelut. On myös hyvä muistaa, että joskus se, että markkinassa uidaan syvällä tuo uusille toimijoille loistavan aikaikkunan tulla uudistamaan ja näyttämään uutta suuntaa valoisammalle SOTE-tulevaisuudelle.

Pidän SOTEsta lomaa 11.1.2021 saakka. Uusia asiakkaita pystyn ottamaan ensi vuonna aikaisintaan huhtikuussa ja uudet hallituspaikat ovat myös pitkälti neuvoteltuina. Mikäli haluat saada jatkossa segmenttikohtaisen toimialanäkemykseni 4x vuodessa, suositukseni kasvun painopisteistä kvartaaliksi eteenpäin ja päästä osaksi virtuaalisesti toteutettavaa SOTE-klubia, liity SOTE-klubin jäseneksi 2021 täällä: www.soteklubi.fi.

Sydänlämpöinen kiitos SOTE-Ystävät kuluneesta vuodesta ja kasvamisiin vuonna 2021! Kaikki on vaikeaa, ennen kuin se on helppoa!

Iloa jouluusi toivottaen Satu Ahlman